2009-04-21

Glömde en sak!!

Glömde att skriva en sak. Jag har äntligen bestämt mig för vilka utemöbler vi ska ha i trädgårdscafeet. De är bara huuuuur snygga som helst, tycker.



















Då kom jag på att jag skulle kunna fråga om någon vill att jag ska beställa extra möbler till deras trädgårdar. Här är detaljerna i så fall:

Bord: H72 x Dia 70cm
Stol: H85 x Br41 x D41cm
Material: stål & trä (målat benvitt)
Bänk i metall (målat i cream): 140 x 50 x 96cm

Priser:
Stol 450:-
Bord 780:-
Paketpris 2st stolar + 1st bord = 1.500:-

Bänk 2.125:-

Hör av dig så fort som möjligt om du vill beställa eller om du har några frågor.

Kram,
S.

Glass!

Har hållit på med inköp hela dagen. Just nu skickade jag iväg årets första beställning till Kling Glass. Är lite vidskeplig när det gäller glassbeställningar. Känns som om det kommer att vara kallt och regnigt bara för att jag har beställt glass. Så var det förra året lite grann. Beställde glass när det var typ 30 grader och sedan kom riktigt skitväder. Blir det så igen kommer jag att ha dåligt samvete!!

Bild: Svarta Malin från Klingglass. Vaniljglass med lakrits överdrag (!!!) Hur populär som helst - jag fattar nada! Inte min favorit i alla fall, men det är nog tur att vi inte alla är lika (annars skulle det inte finnas någon Texas kvar till mig, dvs. min favvis)

Sedan vill jag dela med mig av en dikt/vers som jag fick häromdagen av en underbar människa Vi hade diskuterat det där med ordens kraft och så fick jag denna dikt/vers. Den är så himla fin och det stämmer så bra . Tack M!

"Ett ord, som en människa fäster sig vid
kan verka i oberäknelig tid.
Det kan framkalla glädje till livets slut,
det kan uppväcka obehag
livet ut.
Ja, det påverkar livet på jorden
Så slarva inte med orden."
(Alf Henriksson)

Sköt om dig!
Tjingeling!

2009-04-15

Muffins - med en hel apelsin

Ikväll testade jag ett recept som jag hittade på en blogg i USA. Fick konvetera alla mått innan och var ganska osäker om jag hade gjort rätt eller inte. Men i och med att muffinserna blev 100% lyckade, så jag måste har räknat ok.
Det som jag tyckte var lockande var det faktum att man använder HELA apelsinen. Känns som om det blir nyttigare så - WHOLE FOOD, du vet (ok, vi pratar inte om socker idag!!)

Jag skickar med receptet här så att du kan testa hemma. Annars om du har du vägen förbi cafeet i helgen som kommer kan du också smaka här - om vi lyckas baka dem korrekt en gång till (och om det finns några kvar!).

Apelsin muffins med smulor

Muffinssmet:
6 dl vetemjöl2,4 dl strösocker3 tsk bakpulver1 tsk bikabonat¼ tsk saltI hel apelsin (tvättad, skuren i ¼ delar med kärnor borttagna)
2 ägg2,4 dl mjölk2 tsp. vaniljsocker0,6 dl rapsolja

Smulorna:
0,7 dl strösocker
0,6 dl vetemjöl2 msk smör

Temperatur: 200 grader

Smörj muffinsformarna (jag använde stora, amerikanska muffins formar - det ger 12 st muffins)

Börja med att göra smulorna. Blanda socker och mjöl. Hacka in smöret (eller trycka ihop med fingrarna) så att blandningen ser ut som smulor.

I en skål kombinera mjöl, strösocker, bakpulver, bikabonat och salt .

Kör apelsinklyftorna (inkl. skal och allt) i matberedaren till en slät puree.

Lägg pureen i en skål, vispa ner ägg, mjölk, vanlijsocker och rapsoljan och häll sedan över blandningen på de torra ingredienserna. Vänd ner försiktigt – det ska precis blandas, inte blandas för hårt (för att behålla lite luft i smeten).

Fördela ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.

Lägg lite smulor på varje muffins (jag tog ganska mycket på varje - älskar smuldeg!)

Grädda i mitten av ugnen i ca. 15-20 minuter i 200 grader (OBS! jag bakade stora muffins. Bakar du en mindre storlek får du nog minska baktiden lite).
Låt kallna utan duk.
PS. Som alternativ kan du baka smeten i en brödform. I så fall ökas bakningstiden till 30-40 minuter. DS

2009-04-11

Trötta men lyckliga påskkycklingar är vi

Hej!

Lovade för typ 1.000 år sedan att jag skulle lägga ut bilder på det nya cafeet. Sedan dess har det, ja, det har varit fullt upp med en massa annat och jag har inte hunnit. Men NU goda vänner kommer lite bildmaterial.

Ursäkterna först: Tyvärr, fick jag ta bilderna innan det kom kunder (hinner inte när cafeet är igång) - förutom en bild på två stycken trevliga mattar och sina hundar, som råkade sitta vid ett bord ute när jag var på väg hem med kameran - och innan vi hann bulla upp (därför inga närbilder på pajer/soppor/kakor, m.m.) så de är lite tomma/stela MEN att det blev bilder överhuvudtaget känns lite som ett seger ändå...att orken att göra mer än det allra nödvändigaste har kommit tillbaka efter det enorma arbetet med att sjösätta den nya verksamheten.

Efter en ledig dag igår och en fin, ordnad dag i butiken och cafeet idag (ingen dramatik nu när premiärhelgen är avklarad) fick jag även orken att göra detta blogginlägg. Jippeeeeee!

Förresten så vill jag skicka ett stort tack till Ann som jobbade så hårt i cafeet, även innan vi öppnade. Du är en riktig kämpe!

Och tack till S.S. som hjälpte oss hinna med serveringen under lördag och söndag. Du är en pärla!

Vill också tacka alla vänner/besökare/gäster som har varit här och hejat på under våra första dagar som cafeägare. Tack för blommorna, tack för hälsningarna, tack för stödet. Ni är alla underbara.

Sist men inte minst vill jag skicka ett bamsestort tack till min goda väninna S. i Borås-förorten. Utan ditt stöd hade jag nog inte klarat av den där första helgen. Hoppas att du vet hur mycket jag uppskattar din vänskap och din hjälp. Kram på dig!

I fall om du undrar förresten så har vi öppet i butiken & cafeet imorgon (söndag) med inte på måndag - då har vi på Storegården sovmorgon!!!!


Ja, nu slutar jag att tjata och visar bilderna istället.

Coola brudar i köket (lugnet före stormen!)

Hallen/ingången till cafeet

Ingång till matsal/serveringsrummet

Samma rum från andra hållet - ut mot hallen

Första matsalen - igen

Eko-läsk (visserligen fick jag ta in den från England - men det transporteras nästan ingenting innan det skickas till mig, handplockade frukt från egna odlingar på gården, m.m. - superekologiskt är det...och supergott!)...OBS! Nya, snygga glashyllor i kylskåpet från de duktiga glasmästare på Vimle Glas.

Ett fönster i andra matsalen

Andra matsalen

Låna gärna en inredningstidning och koppla av en stund

Andra matsalen från en annan vinkel.

Två glada gäster med sina fyrbenta kompisar njuter av solen och en kopp kaffe (hundarna fick nöja sig med Alboga vatten!)

2009-04-03

Första recensionen!!

Måste bara informera att jag har precis läst den första recensionen som har skrivits om vårt nya cafe. Den hittar du här hos Cashmerelolita.

Jag tackar författaren för hennes vänliga ord. Tack, tack, tack!

Samtidigt vill jag säga att jag uppskattar också att jag fick några tips om möjliga förbättringsåtgärder när CL var här på besök. Vi behöver både ros och ris...ros för uppmuntran och ris för att vi ska kunna bli bättre på rätt sätt. Det rätta sättet för oss på Storegården betyder ett sätt som gör att våra besökare blir ännu gladare varje gång de besöker oss - och det kan vi bara göra om alla tala om vad de vill ha mer och/eller mindre av i framtiden.

Så säg gärna till oss om du gör ett besök här - till caféet eller butiken - om du känner att det finns saker som du gärna vill se mer av eller mindre av (fast du lova att inte vara allt för elak nu!!).

Nu ska jag lägga mig - det blir en tidig start igen imorgon.

Sjösättning

nej jag ligger inte i sjön, men det har varit intensiva dagar...(min ursäkt till varför det fortfarande inte postats bilder här på vårt nya café - alla har jobbat som blådårar och igen har hunnit ta fram någon kamera)...men i torsdags serverade vi mat från vårt eget café för första gången. VI HAR ETT CAFÉ!!!! Jippee!! Fast som sagt så har det varit så otroligt mycket jobb att jag har inte hunnit göra mer än det allra nödvändigaste.

Ska verkligen försöka skärpa mig imorgon och knäppa några bilder sedan ska jag skriva mer om det vi har gjort/folk som har kommit, m.m...watch this space!!

Natti.
Kram,
Sarah

2009-04-01

En vit köksträdgård

Med bara timmar kvar tills vi öppnar vårt nya café tänker jag skriva om någonting helt annat - nämligen en blivande köksträdgård. Det verkar nämligen som om USAs första familj har tagit inspiration av Storegården och håller på för fullt med att anlägga en köksträdgård. Visserligen blir de färdiga innan vi ens har börjat med vår trädgård, men o andra sidan har tjälen gått ur i Washington DC medan vi får vänta några veckor till.


Bild: New York Times

Läs en artikel från New York Times (på engelska) om köksträdgården vid Vita huset här: Obamas köksträdgård

Undrar om de tänker öppna ett café i anslutning till trädgården? Jag kanske borde skriva och tipsa dem om det!!!!!

Nu ska jag fortsätta med att hänga gardinkappor i caféet. Har redan hunnit hämta ägg från Tua på Tua Cultura och kryddor från Kryddhuset i Ljung och senare idag kommer Ann och vi ska börja laga mat. Det rullar på för fullt!

Ha en bra dag!!
kram,
Sarah